Eli Design

Mina smycken är en mix av allt ... färg, form o material!

Material

Silverpläterad metall

Många silverfärgade delar i mina smycken är av silverpläterad metall (100% nickelfri), vilket gör att priset för dem blir betydligt lägre än för smycken i sterling silver.

Silverplätering innebär att smycket har ett överdrag av äkta silver. Förr eller senare kommer basmetallen, dvs den underliggande metallen (ofta koppar eller mässing) under silverpläteringen, att nötas fram och synas. Detta är tyvärr inget man kan göra åt men om du följer skötselråden och är rädd om ditt smycke kan du fördröja den naturliga förslitningen och öka livslängden för ditt smycke betydligt.

Fukt, parfym, hudlotion och hårspray etc kan missfärga både rent silver och silverplätering. Ta därför för vana att ta på dig dina smycken det sista du gör, dvs efter du sprayat ditt hår, satt på dig parfym osv. Med andra ord: "sist på och först av".

Ett gott råd är att alltid torka av smyckena försiktigt (t ex med en bit toalettpapper) varje gång du använt dem, för att ta bort rester av svett eller hudprodukter, innan du lägger dem i en tätslutande påse när de inte används.

Sterling Silver

Äkta silver har en finhalt av lägst 830 tusendelar dvs 83% silver. Det är en legering (metallblandning) av två eller flera metaller, d v s grundämnen. Resterande 17 % är vanligtvis koppar. Den vanligaste smyckelegeringen är 925 tusendelar (92,5 %) silver och resten är koppar. 925 silver kallas även Sterling eller Sterlingsilver.

Förvara dina silver smycken i tättslutande påsar när du inte använder dem men tänk på att om smycket innehåller sötvattens pärlor ska de inte förvaras i på samma sätt utan helst i en luftig påse (ej bomull)

 

Rengöring

Ett silverpläterat smycke måste du vara extra varsam med. Vid lättare missfärgning kan du torka/polera ditt smycke med en torr trasa/linnetrasa eller en s k microfibertrasa. Polering, slipning och all liknande "gnuggande" rengöring gör dock att pläteringen slits och blir tunnare och tunnare vilket i sin tur leder till att basmetallen kommer fram när du slipar bort den fina ytan. Därför är det bättre att ta lite ljummet vatten med en rejäl skvätt diskmedel. Doppa sedan smycket upprepade gånger i vattnet. Är det mycket smutsigt kan du låta det ligga i blöt en stund och sedan slutligen doppa det ett antal gånger. Avsluta med att skölja med mycket ljummet vatten och lägg det sedan på en torr handduk för att lufttorka.

Det finns också speciella rengöringsmedel för just pläterade smycken, exempelvis detta.


För Sterling Silver gäller också att putsa dina smycken med polerduk eller använda silver dipp/skum som du kan köpa hos de flesta juvelerare. Dippen är det lättaste och snabbaste sättet men kan tyvärr inte alltid användas då vissa stenar och sötvattenpärlor inte tål kemikalier. Använd då försiktigt skum eller putsduk. För smycken som medvetet har oxiderat kan inte skum eller dipp användas då det finns stor risk att smycket blir blankt och att den tillförda oxiden försvinner.

Lycka till!